До уваги грибників !
В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних грибів. Близько 20 з них - особливо небезпечні для життя людей. В області щорічно реєструються випадки отруєння дикорослими грибами. Пік отруєнь грибами припадає, як правило, на липень-жовтень, тобто на період інтенсивної вегетації грибів у лісостеповій зоні. Тому, якщо ви – затятий грибник, краще змінити хоббі. В іншому випадку хоча б дотримуйтеся заходів безпеки. Пам’ятайте, самовпевненість може коштувати життя вам і вашим близьким, вашим дітям.
Але якщо ви вирушили в ліс за грибами , пам’ятайте:
• якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
• дома, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву;
• не вживайте сирих грибів;
• під час приготування гриби потрібно кип’ятити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів;
• готові страви зберігайте не більше 24-х годин і в емальованому посуді;
• гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям;
• ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини, часника або срібних ложок чи монет.
Збирайте та використовуйте в їжу лише трубчасті гриби. Серед них рідко зустрічаються справжні отруйні гриби. Запам’ятайте! Практично всі отруйні гриби є пластинчастими грибами.
Ознаками отруєння дикорослими грибами є:
- головний біль;
- запаморочення;
- загальна слабкість;
- спрага;
- нудота;
- блювота;
- пронос із кров'ю, який супроводжується біллю у животі.
Якщо після вживання дикорослих грибів спостерігаються ці ознаки – негайно звертайтеся до лікаря!
Гриби бажано збирати лише в екологічно чистій місцевості. Ні в якому разі не варто класти до кошика пошкоджені, перестиглі чи невідомі гриби. Не дозволяте збирати та вживати гриби дітям. Здоров’я ваших дітей - у ваших руках! Бережіть його!